گلیم بافی
در این مقاله از سایت قالیشویی ونک به برسی ترمیم گلیم بافی، انواع دستگاه بافت گلیم، شیوه محکم کردن قالی در کارگاه به طور کامل می پردازیم با ما همراه باشید.
آنچه در ادامه می خوانید
گلیم بافی به روش سوف
در این نوع گلیم بافی از دو پود ضخیم و نازک استفاده می کنیم به این صورت که ابتدا پود ضخیم با کمک سیخ از زیر زیگزاگ و از لای تارها عبور داده و روی آندفه می زنیم سپس پودر نازک را از بالای زیگزاگ در لابهلای چهره ها روی پودر ضخیم عبور می دهیم و به آرامی به وسیله دفه چله ها را از دور زده و به پایین هدایت می کنیم که رد کردن این بود به صورت برعکس بود ضخیم انجام میگیرد لازم به ذکر است بهتر از پودر ضخیم و نازک همرنگ چله استفاده شود تا سوز ما هارت زیبا تر و ظریف تر پیدا کند تعداد رج های فوق ۱۰ تا ۱۵ رجب متفاوت است و در صورت امکان بهتر است که تعداد رج های گلیم و زیاد باشند تا استحکام بیشتر فرش فراهم گردد.
قالیشویی ستارخان ارائه دهنده انواع خدمات قالیشویی در کارخانه قالیشویی ونک می باشد. برای دریافت خدمات قالیشویی با ما تماس بگیرید.
گلیم بافی به روش کرباس
معمولا کرباس در گلیم فرشهای فارسی باف که دارای کوچی میباشند زده می شود ولی چون محکم تر از سوز است در بیشتر فرش های مرمت شده از گلیم کرباس استفاده میکنند. روش کار به این ترتیب است که نخ چله را به صورت گلوله در آورده و از لابلای چله های زیر زیگزاک عبور داده سراسر عرض قالی را طی مینماید و توسط دفه بدون چین خوردگی کوبیده میشود و در رج بعد از روی زیک زاک هدایت می شود و چله ها حالت + پیدا می کند این عمل تا چند رگ بستگی به ابعاد فرش ادامه دارد.
ترمیم گلیم بافی با زنجیره بافی
عمل زنجیره بافی در انتهای گلیم بافی فرش ترمیم شده انجام می گیرد و علاوه بر آن که لبههای فرش را زیباتر و منظم تر مینماید باعث می شود که گر این حرکت نکرده و ثابت بماند. و در نهایت باعث استحکام بیشتر فرش شود.
قالیشویی جردن یکی از شعب کارخانه قالیشویی ونک می باشد. در صورت نیاز به خدمات قالیشویی در جردن با کارخانه قالیشویی ونک در تماس باشید.
ترمیم گلیم بافی با ملیله
ملیله برای زیبا دادن به سادگی گلیم بوده که چند نوع دارد و بستگی به فرش مرمت شده از آن استفاده می گردد به این ترتیب که چند رج کرباس زده بعد ملیله و مجدد چند رد کرباس روی آن فرش میشود.
ترمیم گلیم بافی با قایق دو رنگ
را به پشت برگردانید پس از مرتب کردن ریشه های فرش دو رنگ نخ خامه متناسب با رنگ به کار رفته در فرش انتخاب کرده و هر کدام را داخل سوزن میکنیم و چهارتا از چله را در فرشهای ظریف و اگر فرش درشت بافت باشد دو تا از چله را گرفته و سوزن را به صورت زیر و رو از آنها عبور می دهیم و سوزن دوم را برعکس حرکت سوزن اول زیر و رویی چله میگذاریم کشش هر نوع نخ باید به اندازه ای باشد که پس از اطمینان از کشیدگی این دو رنگ خامه تا آخر ادامه داده و با زدن دو گره آن را محکم می کنیم.
جهت دریافت خدمات قالیشویی سعادت آباد با کارخانه قالیشویی ونک در ارتباط باشید. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر با کارخانه قالیشویی ونک در تماس باشید.
ترمیم گلیم بافی با قایق تک رنگ
قایق نوعی سربند برای فرش ها محسوب می شود و معمولاً در فرش هایی که ریشه های آنها سالم است ولی مقاومت خود را از دست داده است انجام میشود و در سر فرش بعد از گره ها قرار گیرد و نحوه انجام آن به این ترتیب است که نخ خامه را همرنگ ساده بافی آخرین روش بافت مناسب با ضخامت پوزهای فرد انتخاب کرده و آن را مانند دو گره دورتا و وزیر میپیچیم.
با این تفاوت که دور هر دو چهل یک بار گره میزنیم و بعد روی آن با نخ چله کمی نازک تر از چله فرش دو گره میزنیم وکیله میکشیم که حالت بافت گره را داشته باشد در فرش هایی که جهت ترمیم به دار نصب می شود و بعد از مرمت چند رج کرباس زده و بعد با نوک قلاب دو رنگ نخ ملیله را به ترتیب از زیر و رو دست چله می گذاریم و روی آن را مجدد کرباس زده و در آخر جهت استحکام گلیم روی آن زنجیره می زنیم.
نقش گلیم
در کارگاه ها و به طور کلی مناطق که امکان پیاده کردن طرح روی نقشه باشد، نقشه های گلیم مانند نقشه های قالی روی صفحات مشبک مخصوص طراحی میشود و سپس به وسیله قلمو هایی که موک آنها پهن باشد (نوک تیز نباشد) به رنگ دلخواه در آید ئنقشه ها به قطعات کوچکی در دسترس بافنده و به اصطلاح سوار بردار هستند.
کارخانه قالیشویی ونک بهترین قالیشویی شهرک غرب می باشد. در صورت نیاز به خدمات قالیشویی در شهرک غرب با ما در تماس باشید.
طرح ها در قطعات مختلف باید هماهنگی با یکدیگر داشته باشند و برای استحکام و قدرت دوام طرح، آن را روی فیبر یا تخته سه لایی می چسبانند و روی طرج معمولا یک لایه روغن بزرگ می زنند که در نگهداری و ثبات رنگ روی آن تاثیر بسزایی دارد. تعداد نخهای چله بر اساس تعداد خانه های افقی نقشه طراحی شده، کشیده می شود به این ترتیب که هر خانه شامل دو تار (زیر و رو) باشد، به طور مثال اگر نقشه دارای 200 خانه در یک خط افقی باشد، تعداد نخ های چله باید 400 باشد (200 تا زیر، 200 تا رو).
در بافت ، نیز هر خانه دو پود (رفت و برگشت) را شامل می شود این از سنن گلیم بافی است که وقتی بخواهند نخ پود را عوض کنند (رنگ دیگر باشد) اما تا کنون می توان گفت که در همه جا اجرای آن ختمی نیست. در بعضی از روستاها و ایلات (مثل دست مغان) بافندگان از طرح های ذهنی و لحظه ای که به ذهنشان آمده است برای نقوش و همچنین از خامه ای در موقع انجام دادن کار در اختیار دارند، برای انتخاب رنگ آن نقش نقوش ذهنی استفاده می کنند و این خود عامل شخصیت خاص دادن به نقوش را دارد. نکته دیگر انتخاب دیگر اینکه به همبن دلیل بافت تکراری معمولا کم است و این هم خود به عاملی است که ارزش هنری آن گلیم ها را به دلیل نادر بود نشان بالا می برد.
دستگاه های بافت گلیم
به طور کلی دستگاه های بافت گلیم چهار نوع می باشند:
- الف:گلیم ساده باف
- ب: گلیم چرخی باف
- ج: جاجیم باف
- د: گلیم سوزنی (سوماک)
برای دریافت خدمات قالیشویی غرب تهران با کارخانه قالیشویی ونک در تماس باشید. کارخانه قالیشویی ونک در محدوده غرب تهران خدمت رسانی می کند.
گلیم ساده باف
دستگاه گلیم ساده باف از یک کجی و چوب کمکی تشکیل شده است و گلیم به طور یکنواخت روی آن بافته می شود پشت و روی این نوع گلیم یکسان بوده و هر دو روی آن قابل استفاده است.
گلیم چرخی باف
دستگاه گلیم چرخی باف دارای چهار کجی است هر کجی به وسیله کمانهایی جا به جا می شود در این نوع بافت پود از لابه لای تمام تارها رد میشود و بافت به شکل یکسانی پیش می رود در پشت گلیم پودهای اضافی روی هم قرار می گیرند و به این علت حاصل کار، گلیمی محکم و ضخیم با پشت و روی متفاوت خواهد بود که فقط یک روی آن قابل استفاده است.
جاجیم بافت
دستگاه بافت جاجیم دارای چهار کجی و چند کمان است، تفاوت اساسی بین جاجیم و سایر انواع گلیم، رنگی بودن تارهای آن است که مثل پودر در ظهور نقش ها موثرند پس و روی جاجیم همانند گلیم ساده باف یکسان است.
جهت دریافت خدمات قالیشویی امیرآباد با کارخانه قالیشویی ونک در تماس باشید. کارخانه قالیشویی ونک بهترین قالیشویی در امیرآباد می باشد.
گلیم سوزنی (سوماک)
دستگاه بافت گلیم سوزنی دارای یک کجی است و به طور کلی از نظر ظاهر به دستگاه بافت گلیم ساده شباهت دارد در این بافت پودهای اضافی در پشت گلیم به صورت آزاد باقی می ماند. بافت این نوع گلیم در میان عشایر بسیار معمول است اغلب برای تزئین مورد استفاده قرار می گیرد.
ترمیم قالی های بالا زده نسبت به رج شمالی
افزایش طول قالی نسبت به رج شمار قالی یا نسبت به نقشه اصلی را (بالا زدگی) گویند. در این عیب گل ها و نگاره ها کشیده تر و درازتر به نظر می آید.بالا زدگی به علت های زیر به وجود می آید:
- ضخیم بودن خامه ها و نخ های چله و پود نسبت به رج شما قالی
- متراکم بودن چله ها نسبت به رج شمار قالی
- شل بودن چله ها
- عدم یکنواختی و عدم دقت در کوبیدن پودها یا به عبارتی کم بودن شدت ضربات و تعداد دفعات کوبیدن دفه و نخوابیدن پودها در لابه لای رج های بافته شده.
- تعویض بافنده
- استفاده نکردن از دفه مناسب و سبک بودن دفه
- استفاده نکردن از دار فلزی و دم دقت در انتخاب دار
- عدم مهارت بافنده در انجام مراحل مختلف بافت قالی.
برای برطرف نمودن این عیب، قالی بالازده توسط دستگاه کشیده می شود برطرفسازی این عیب صد در صد نیست بلکه تا حدودی برطرف می شود و پس از آن شست و شو دوباره برمی گیرد قالی بر روی دستگاه دارکشی تخته کوب می شود از لا به لای رج ها پود ضخیم را با مهارت یک در میان در می آورد و قالی با دفه کوبیده می شود تا رج ها به خوبی روی هم دیده شود با این روش بالا زدگی از بین می رود اگر ضخامت پود ضخیم بیش از حد ضعیف نباشد قالی پس از تخته کوب کردن به دستگاه با کوبیدن دفه های مخصوص بر روی رج های بافته شده، فشردگی پیدا می کند و از بالا زدگی آن کاسته می شود.
برای دریافت خدمات قالیشویی گیشا با کارخانه قالیشویی ونک تماس بگیرید. قالیشویی گیشا یکی از شعب کارخانه قالیشویی ونک می باشد.
ترمیم قالی های کیسی دار
جمع شدگی بخشی از سطح قالی را کیسی می گویند جمع شدن و چین خوردگی متن یا حاشیه قالی مه باعث می شود قسمت هایی از قالی اضافه تر دیده شود و ظاهری نامطلوب ایجاد شود و بیشتر از قسمت های دیگر قالی در معرض سایش قرار گیرد و به علت از بین رفتن پرزهای قالی نخ نما شود را کیسی دار شدن می گویند.
به چند دلیل کسی به وجود می آید:
- مدور نبودن قطر سر دار و زیر دار هنگام بافت قالی
- قرار گرفتن پرز ها یا هر شی اضافه بین زیر دار در آن قسمت می شود و جمع شدگی ممکن است در اثر قرار گرفتن شی اضافه در حین چله کشی و بافت یا پایین کشی به وجود می آید.
- عدم مهارت بافنده در انجام پایین کشی در قالی های فارسی بافت چنانچه هنگام پایین کشی در محل اتصال قالی به زیر دار در محل دوخت، جمع شدگی به وجود آید. باعث کیسی می شود.
- با جمع شدن چله ها هنگام عمل ساده بافی در صورتی که در زمان انجام گلیم بافی، تراکم چله ها به هم بخورد و چله ها جمع شوند، کیسی به وجود می آید.
- در صورت استفاده از مواد مصنوعی نامرغوب در بافت قالی، اگر قالی در معرض گرما قرار گیرد مواد مصنوعی جمع می شود و قالی دچار کیسی می شود
- برای برطرف نمودن عیب کیسی، قالی در جهت خلاف عیب آن تحت فشار قرار می گیرد به دار آویخته و یا تخته کوب می شود نحوه عمل در تخته کوب کردن به این منوال که قالی معیوب را بر روی تخته ای قرار می دهند و یک طرف قالی به وسیله میخ های متعدد به تخته کوبیده می شود و قسمت های کوتاه شده را با چنگک می کشند و تراز می کند و محکم به تخته وصل می کنند هنگام دارکشی یا تخته کوب کردن، قسمت های قالی را موقتا بر طرف می سازد و این عیب صد در صد بر طرف نشدنی نیست قالی هایی که با مخلوط الیاف مصنوعی بافته شده اند زمانی که بسوزد یا حرارت ببنید کاملا جمع می شوند.
- کیسی این گونه قالی ها با دارکشی بر طرف نمی شود چون مواد پلاستیکی باعث به وجود آمدن حرارت دچار کیسی شده باشند، با دار کشی کیسی اصلاح نمیشود مگر اینکه آن قسمت از قالی دوبار شکافته و سپس بافته شود.
تاریخچه گلیم بافی از مقالات مرتبط با این مقاله می باشد که پیشنهاد می کنیم این مقاله را در سایت قالیشویی ونک مطالعه کنید.
شیوه محکم کردن قالی به کارگاه برای ترمیم قالی
هنگام ترمیم عیوب قالی که بر اثر عدم دقت در چله کشی و بافت یا نوع بهره برداری از قالی به وجود می آمده، قالی در جهت عکس عیب به وجود آمده و تحت فشار به دار آویخته می شود و یا تخته کوب می گردد تخته از وسایل رفوگری است که معمولا هنگام چله کشی برای ترمیم نقاط آسیب دیده از آن استفاده می شود بدین منظور تخته زیر قالی قرار داده آسیب دیده می کنند و تارهای آن به نظم خاص خود در آورده می شود ابعاد و اندازه تخته نسبت به وسعت قسمت آسیب دیده برای انجام رفو متفاوت است نحوه عمل در تخته کوب کردن قالی به این صورت است که قالی معیوب را بر روی تخته قرار می دهند، یک طرف آن با میخ های متعدد به تخته کوبیده می شود و قسمت های کوتاه شده توسط چنگک قبلا قسمت کوتاه آمده یا پایین زده با آب سرد کمی مرطوب می شود. به طور کلی باید توجه داشت که باید با این اقدامات عیب موقتا برطرف می شود و این عیب برطرف شدنی نیست.
نحوه قیچی زدن قالی ترمیم شده
هم سطح کردن نقاط ترمیم شده و رفوشده قالی را قیچی زدن می گویند. پس از پایان کار ترمیم کار قالی، ارتفاع پرزهای ترمیم شده و کاشته شده جدید به وسیله قیچی با بقیه نقاط قالی همسطح می گردد این کار توسط قیچی نیز با دست انجام می شود. قیچی کاری عملی حساس و موثر در ارزش گذاری هنری قالی است که باید با مهارت و دقت بسیار انجام شود تا به قالی لطمه جبران ناپذیر وارد نشود. ابتدا سمت راست قیچی به صورت ثابت روی قالی خوابیده می شود پرزهای اضافه روی قالی در سمته لبه چپ قیچی کوتاه می شود و در پایان کار، پرزها با اتو صاف و یکدست می شوند.
رفوگری فرش از خدمات تخصصی کارخانه قالیشویی ونک می باشد. در صورت نیاز به خدمات رفوگری فرش با ما تماس بگیرید.
عوامل ایجاد سرنخ در فرش
در حین بافت و پس از تمام شدن پود کلفت یا پاره شدن آن، هنگام اتصال پود قدیم به یك تكه نبودن پود كلفت، معمولا دو سر پود قدیم و جدید را بر روي هم قرار مي دهند و پس از بافت گره اضافه این نخ ها از پود جدید به لاي پرزها بیرون مي زنند این بیرون زدگي پودها ممكن است بعد از پرداخت، شور، استفاده و از بین رفتن لا پرزها از لابه لاي پرزهاي قالي نمایان شوند.
سرنخ زنی با قیچی
ابتدا فرش را به طوري که خواب فرش به سمت سرویس کار باشد، پهن می کنند سپس با کنار زدن پرزهاي فرش با یک دست، سر نخ ها را با نوک قیچي از ته و به شكلی که پرزها آسیب نبینند قیچي می کنند. تمامي نقاطي که در آن سرنخ دیده مي شود با احتیاط با قیچي از ته زده مي شود پس از اتمام سر نخ زني اضافه نخ هاي بریده شده را جارو می کنند.
سرنخ زني درفشي از رو
ابتدا به وسیله درفش سرپودها را از روي قالی و از میان چله ها، از دو طرف محل بیرون زدگي سرنخ با فاصله اي حدود یک سانتي متر خارج سازند سپس اضافه سر پود ها را با قیچي تخت (سر زن) از ته قیچي مي کنند در ادامه توسط نوک قیچي پرزها را مرتب مي کنند.
برای اطلاع از ویژگی های فنی گلیم پیشنهاد می کنیم مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر با کارخانه قالیشویی ونک تماس بگیرید.
سرنخ زني درفشي از پشت
در این روش نیز مانند قبل سر پود ها را از رو کاسه اي در زیر و همان نقطه در خارج کرده حال اصلاح فرش قرار داده و یا فرش را بر روي فرش دیگري پهن می کنند. آنگاه به وسیله فشار با نوک قلاب بر روي سرنخ آن ها را از رو به پشت فرش انتقال مي دهند. سپس فرش را برگردانده و بوسیله درفش مانند روش قبلي سرنخ ها را با فاصله از هم بیرون کشیده و با قیچي سرنخ ها را از ته مي برند بعد با درفش یا قیچي محل خالي شده را با جابه جا کردن پرزها و رج هاي بافت پر مي کنند در این روش احتمال قیچي کردن پرزها وجود ندارد و اغلب در فرش هاي نفیس که داراي پرزهاي کوتاه هستند استفاده مي شود.
روش نیش قلم
پوشاندن تمام نقاطي از فرش که سرنخ دیده مي شود توسط رنگ و بازسازي رنگ آن محل را نیش قلم زني مي گویند. این کار اغلب بوسیله رنگ هاي جوهري و گاهي بوسیله ماژیک انجام مي شود سرنخ هاي بیرون آمده را از میان پرزها بوسیله قلم و متناسب با رنگ های همان قسمت رنگ مي کنند.
انواع دستگاه بافت گلیم چیست؟
در این مقاله از سایت قالیشویی ونک به برسی انواع دستگاه بافت گلیم پرداخته ایم با ما همراه باشید.
شیوه محکم کردن قالی به کارگاه برای ترمیم قالی چگونه می باشد؟
برای اطلاع از شیوه محکم کردن قالی به کارگاه برای ترمیم قالی پیشنهاد می کنیم این مقاله از قالیشویی ونک را تا انتها مطالعه کنید.